Zpět

O nás - Příběh

Projekt FIREMNÍ KÁVA vám přináší šanci pít tu nejkvalitnější kávu nejen v kavárnách.

Jak to začalo?
 
 8 května roku 517 v provincii Harar, v horách jihozápadní Etiopie, se rozhodla Zaray se svým mužem Mustafou zkřížit květy planě rostoucího kávovníku, který už několik let dával sílu jejím lektvarům. Započala tak kultivace kávovníku arabského a cesta kávy...              ale to už je tak trochu pohádkový návrat do minulosti :)

 
Mé první vzpomínky na kávu se pojí s velkým a po okraj plným hrnkem „turka“, kterého si vždy po práci dělal můj táta. Káva pokaždé provoněla celý byt.

Na hotelové škole jsem se dostal k teorii, na praxi udělal a hlavně odnesl nespočet „presíček a latéček“, ale nějak jsem nepřišel té kávě na chuť. Nevěděl jsem čím to je, ale nebylo to ono. Nebylo co si vychutnat. Rozlišení maximálně tak na silnou, slabou, s cukrem nebo bez. Dlouho jsem kávu pil jen jako prostředek k povzbuzení, bez hlubšího požitku.

Postupem času jsem se jako barman a pracovník výhradního dovozce italské značky kávy dostal k informacím a pořádné přípravě. Chytlo mě to a se snahou podílet se na kávové renesanci u nás, jsem také všem začínal vysvětlovat, že „pikolo“ neexistuje.

Uběhlo pár let, které ovládli velké značky, ale konečně se dostávám ke kávám, které mi nabídnou víc, než jen energii. Mohl jsem rozeznávat odrůdy, lokality, způsoby pražení. Káva nabízela širokou škálu vůní a chutí a nemusela být pořád stejná. Bohužel byla dostupná jen v lepších podnicích se schopným baristou a drahým vybavením. Doma nebo v práci jste na ni mohli zapomenout.

Ale jak se říká - na dobré věci se vyplatí si počkat. Nyní se objevují stále nové trendy v přípravě, vývoj automatických kávovarů šel kupředu a konečně si tak dokážeme připravit kvalitní zrnkovou kávu i my. Jen jí mít k dispozici..

A protože díky nadšencům je svět lepší, i v mém okolí se pár takových našlo. Kamarád Dan si kousek od Brna začal plnit svůj sen: Pořídit si pražírnu výběrové kávy - zpracovat podle nejmodernějších postupů zelená kávová zrna z nejlepších světových plantáží - upražit je podle chuti a způsobu přípravy klienta a maximálně čerstvý produkt dodat k zákazníkovi, kterými jsou vybrané kavárny po celé republice.

Tak to má být, ale říkám si, nejvíce kávy člověk vypije přece v práci. Pomáhá nám se soustředit, nakopnout, ale také uvolnit a na chvíli zapomenout na starosti. Pijeme jí, abychom si zpříjemnili ráno, místo siesty po obědě nebo jí nabízíme návštěvám a obchodním partnerům. A všichni chceme víc, než jen silnou, slabou, s cukrem nebo bez.

Jdu nejlepší cestou kvality a nabízím vám možnost vychutnat si nejen prvotřídní, ale hlavně čerstvou a zajímavou kávu také při práci, u vás ve firmě. Zkuste to, poznáte rozdíl.
 
                                                                                                                                            
DAVID MICHALÍK / cafér